Ardonitleien geven excentrieke woning meer openheid

De Ardonitleien van SVK zijn vezelcementleien met veel troeven. Ze zijn perfect maatvast, laag in gewicht, eenvoudig bewerkbaar en weinig breukgevoelig. Bern-heim-beuk, een excentrieke gezinswoning die het Gentse architectenbureau de vylder vinck taillieu een vijftal jaar geleden ontwierp, zet al die voordelen in de verf.

Bern-heim-beuk ontleent zijn naam aan drie fiere beuken die op de kleine restkavel pronken waarop de vylder vinck taillieu architecten de woning bouwde. “Die restkavel was het resultaat van een herkaveling van tientallen jaren geleden. De drie beuken op dat stuk grond nemen enerzijds enorm veel plaats in, maar zijn anderzijds dermate bepalend voor de omgeving, dat het zonde geweest zou zijn ze te kappen,” zegt architect Jo Taillieu. “De bouwheer vroeg ons een compacte woning te bouwen die met een beperkt budget gerealiseerd kon worden. Om de bomen te behouden én tegemoet te komen aan de vraag van de bouwheer, opteerden we ervoor een buitenschil op te trekken waar we de eigenlijke woning als het ware in bouwden. Een van de drie beuken op de bouwzone is in die schil opgenomen.”

Efficiënt materiaal

De keuze van leien als gevel- en dakbekleding was niet enkel een kwestie van smaak. Taillieu: “Het was ook een economische keuze, aangezien de klant een beperkt budget had om te besteden. Daarnaast is het natuurlijk ook wel zo dat de SVK-leien specifieke kwaliteiten hebben die in dit ontwerp goed van pas kwamen. Waar uitsparingen nodig waren bijvoorbeeld, konden we de leien simpelweg achterwege laten, hetzij om een raam te maken, hetzij om meer lichtinval te creëren en inderdaad – zelfs om een boom door het dak te laten groeien. De leibekleding met her en der uitsparingen was zeker geen doel op zich, maar veeleer het resultaat van het verder denken in een bepaald materiaal.”

De juiste geslotenheid

Een muur met Ardonitleien bekleden kost niet alleen minder tijd en inspanning dan werken met baksteen, het creëert ook een heel ander effect. “Als we de omhullende laag in bakstenen in plaats van leien hadden opgetrokken, was het resultaat te gesloten geweest,” stelt Taillieu met klem. “Bern-heim-beuk diende conform de stedenbouwkundige voorschriften een halfopen bebouwing te worden en op dit moment bouwt men er ook een woning tegenaan. Dat gebeurt nu al na vijf jaar, maar die bouw had evengoed nog twintig jaar op zich kunnen laten wachten. Daarom vonden we het belangrijk de woning als een mooi afgewerkt en op zichzelf staand geheel te ontwerpen. Het zou vreselijk zijn als ze jarenlang nodeloos de suggestie van onafheid zou wekken door het ontbreken van een aangrenzende woning. Op de voor- en achtergevel na bekleedden we ze daarom volledig met Ardonitleien van SVK.”