Welke topper staat er op de affiche?

‘Cinema Roma’ is een oude majestueuze zaal die mee de filmgeschiedenis van de stad Antwerpen heeft bepaald. Het was ook dé variétézaal voor spektakelshows, galabals, toneelvoorstellingen en prijsuitreikingen.

Dany Depuydt: “Nadat de zaal in 1982 sloot, werd de hoofdingang verbouwd tot een winkel met automaten voor voedingsmiddelen, terwijl de rest dienstdeed als opslagplaats. Door de jaren heen raakte de zaal in verval. Er moest dringend iets gebeuren.”

De drijvende kracht achter het renovatieproject was en is het buurttheater vzw Rataplan in Oud-Borgerhout. Rataplan vzw startte eind 2002 het gefaseerde renovatieproces van de grote zaal van De Roma. Om dat specifieke doel te realiseren werd vzw De Roma opgericht.

Opsmuk vanaf 2003

Tussen januari en mei 2003 kreeg het gebouw een eerste opsmukbeurt. De zaal werd stilaan opnieuw leven ingeblazen. Van november 2003 tot april 2005 vonden de eerste infrastructuurwerkzaamheden plaats onder de adviserende begeleiding van Jan Thomaes van het architectenbureau DMT architecten. Het toneel en de hele toneeltoren kwamen aan de beurt voor een grondige vernieuwing tussen oktober 2005 en maart 2006.

“Ondertussen was ik stilaan bij het project betrokken geraakt en ermee vergroeid …” herinnert Dany Depuydt zich. “De samenwerkingsgeest van de vrijwilligers was echt aanstekelijk. Sinds 2009 groeide het idee om het hele gebouw – dat ondertussen officieel beschermd werd – grondig aan te pakken. Een ingrijpende renovatie bleek onvermijdelijk. Het probleem was vooral de isolatie. Warmte en vocht stellen heel wat problemen aan de zaal omdat het aantal aanwezigen en het gebruik sterk variëren. Het hele gebouw werd grondig geïsoleerd en ‘ingepakt’. Daarna is er een verluchtingsinstallatie geplaatst – niet evident in een beschermd gebouw.”

Warme grijs- en roodtinten

Het was voor De Roma vanzelfsprekend om de buurtbewoners mee te betrekken in de keuze van de buitenbekleding voor de vrijstaande scheidingsmuren: “Na overleg opteerden we voor de vezelcement ruitleien van SVK in warm grijs en warm rood voor de gevel en wolkengrijs voor het dak. De Roma heeft nu een nieuw en warm ‘kleedje’ gekregen: 8 cm isolatie, verluchtingsspouwen en een afwerking met vezelcement Ardonit-ruitleien.”

De gebruikte ruitvormige Ardonit-leien van SVK (40 x 40 cm) hebben een dikte van 4 millimeter, wegen circa 1,3 kg per stuk en zijn voorhanden in een dakvariant (overdek 10 cm) en een gevelvariant (overdek 5 cm). Deze vezelcement leien zijn roest- en rotvrij, hebben een gunstige brandreactie en zijn bestand tegen zowel uiteenlopende klimatologische omstandigheden als micro-organismen en schimmels.
Door de voorgeboorde gaten konden plaatsers de Ardonit-leien meteen op het lattenwerk nagelen.

Waarom SVK?

“Ik werk frequent samen met SVK en heb ook nu voor hun leien gekozen om de buitenzijde van het gebouw te bekleden”, zegt Dany Depuydt. “Mijn voorkeur gaat naar SVK omdat ik hun producten tot de beste van de markt reken, de kwaliteit staat vaak net een trapje hoger dan bij andere fabrikanten. Mijn keuze was snel gemaakt. Ik heb voor verschillende projecten al met SVK samengewerkt. De verstandhouding en vertrouwensband met het SVK-team is prima.”

Voor het project van De Roma moest SVK snel kunnen produceren, en dat lukte: “De Rome kon het zich niet permitteren de zaal te sluiten. Daarom volgden we een spoedprocedure voor de zomerrenovatie van juni tot half september 2015.”

Project met toekomst

Dany Depuydt kijkt tevreden terug op de renovatie: “Ik ken nu bijna elke steen van De Roma. Het is voor mij een plezier om met zo’n gemotiveerde groep mensen te kunnen werken. Alles moest op tijd af. Dat brengt natuurlijk een pak stress met zich mee. Vandaag is de zaal bruikbaar, maar het blijft een ongoing project. Zo werken we de buitenkant nog verder af … om de podiumbeesten aan de binnenkant nóg beter te beschermen.”

Noteer nu al in uw agenda: in 2028 viert De Roma uit Borgerhout zijn honderdste verjaardag.

  • De Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout
  • Architect: DMT architecten, Antwerpen – project architect Dany Depuydt
  • Aannemer: Renotec, Geel
  • Omvang: ca. 4000 m² SVK Ardonit ruitleien
    • 40x40x5 cm gevelleien in de projectkleuren warm rood en warm grijs
    • 40x40x10 cm dakleien in de projectkleur wolkengrijs
  • Bekijk het filmpje over de renovatie