De verbouwing van het Cavo Zoe Sea Side Hotel in Cyprus is een prachtig voorbeeld van Puro Plus Natural als een materiaal dat met de natuur communiceert.

“De filosofie van deze verbouwing is dat de gevel van het gebouw volledig opgaat in de omgeving”, vertelt architect Christos Paraskeva van C+ Studio Architects. “Op Cyprus zijn dat vooral rotsen, en daarvoor is Puro Plus Natural uitermate geschikt.” De textuur en het kleurenpalet van de Puro Plus Natural plaat treedt inderdaad prachtig in dialoog met de omgeving. “Hetzelfde effect hadden we niet met een ander materiaal kunnen bereiken”, klinkt het. “Puro Plus Natural ziet eruit als rots of beton, maar is veel handiger in gebruik, onderhoud en ook nog eens financieel voordeliger dan die andere opties”, licht Christos Paraskeva toe. Img Makkelijk & snelle plaatsing Ook het feit dat Puro Plus platen makkelijk te plaatsen zijn, speelde een rol in de keuze van gevelbekleding. “Wanneer je maar 3 tot 4 maanden hebt voor een doorgedreven verbouwing, is dat van onschatbare waarde. Het hotel moest immers gebruiksklaar zijn vanaf de start van het toeristisch seizoen”, legt de architect uit. “Tel daarbij de mogelijkheid om Puro Plus onzichtbaar op een losstaande onderstructuur te installeren, en je begrijpt ons enthousiasme! Met die strakke tijdsplanning konden we ons geen problemen permitteren die eigen zijn aan een verbouwingsproject. Zoals onverwacht schuine buitenmuren of ongeschikte materialen voor bevestiging. Door de werkwijze van mechanische verankering op een afzonderlijke structuur, konden we zeker zijn dat we niet voor onaangename verrassingen kwamen te staan.”

Luxe hotel “Dit in amper 4 maanden klaarspelen, is een huzarenstukje” Alles verliep dus volledig volgens plan, én binnen de geplande tijdslimiet. Wat niet altijd vanzelfsprekend is, zegt ook Christos Paraskeva: “Bij een doorgedreven verbouwing zoals deze van het Cavo Zoe Sea Side Hotel, zijn vertragingen niet uitzonderlijk.” Het hotel kreeg dan ook niet enkel een nieuwe facade, maar werd volledig gerebrand, van een budgethotel naar een vijfsterren boetiekhotel. “Zoiets in amper 4 maanden klaarspelen, is een huzarenstukje”, vertelt de architect niet zonder trots. “We maakten een verbinding tussen twee aparte delen van het oorspronkelijke hotel en speelden met verschillende hoogtes in de gevel.” Img Gelukkig leent Puro Plus Natural zich heel goed tot creativiteit. “Omdat het zo licht is en makkelijk te verzagen, konden we heel creatief zijn met het mate¬riaal. Zo incorporeerden we bijvoorbeeld lichtstrips in de gevel om het spel van de zon en het water op de rotsen ook ‘s avonds te weerspiegelen. Dat was allemaal mogelijk omdat de nieuwe eigenaars van het Cavo Zoe Sea Side Hotel C+ Studio Architects alle creatieve vrijheid gaven. “De eigenaars zijn Chinees en voor dit project in Cyprus vertrouwden ze ons als Cypriotisch architectenbureau helemaal. Hun enige voorwaarde was de tijdspanne en een luxe-afwerking. ‘Make it the best’ is alles wat ze ons op het hart drukten”, lacht de architect. En wie de foto’s van het hotel bekijkt, kan zien dat Christos Paraskeva en zijn team er inderdaad ‘the best’ van hebben gemaakt.

Project door: C+ Studio Architects