Waarom? In totaal ontving OVAM reeds 1808 aanmeldingen en intussen zijn er al 1232 ophalingen verricht, goed voor 772.000 m² verwijderde asbestdaken. Vlaanderen wil tegen 2040 asbestveilig zijn. Dat betekent dat de Vlaamse Overheid zoveel mogelijk de blootstelling aan de asbestvezel in de leefomgeving wil elimineren. De maatregel om gratis asbestophalingen bij land- en tuinbouwers uit te voeren kadert in dat grootschalige plan.

Het is evenwel belangrijk dat OVAM zelf geen asbestverwijderingen uitvoert. De inzamelaar stelt wel de nodige containers ter beschikking die nadien door hen opgehaald worden om weg te brengen naar een erkende stortplaats of afvalverwerker. De kosten van zulke ophalingen kunnen een aanzienlijk budget innemen in de renovatie of hernieuwing van nieuwe stallen. Het is daarom goed nieuws dat deze vergoed kunnen worden door OVAM.

Img

Voor wie? Deze maatregel is specifiek gericht naar de land- en tuinbouwers in Vlaanderen. Ook gepensioneerde landbouwers en landbouwers in bijberoep komen in aanmerking voor de gratis ophaling. Ze moeten enkel nog in het bezit zijn van een landbouwnummer, BTW-nummer en Exploitatienummer. Bovendien is de maatregel heel specifiek gericht naar het verwijderen van asbestdaken. Zo mag enkel hechtgebonden asbest afkomstig van daken van het landbouwpatrimonium worden afgevoerd. Het gaat dus enkel om golfplaten, dakleien, dakplaten, dakaccessoires, zoals dakranden, schouwen en afdekkappen,…

Andere zaken zoals gevelelementen, draagbalken, tussenschotten/muren, sandwichpanelen of gelijkaardige bouwelementen zijn niet toegelaten. Aanmelden voor de maatregel kan via volgende link op de website van OVAM.

Daarnaast is het ook nog steeds mogelijk om bij vervanging van het asbestdak en het plaatsen van zonnepanelen op niet-verwarmde ruimtes een premie van Fluvius op te strijken. Lees hierover meer in volgend blogbericht.

Img Op zoek naar een nieuw golfplaten- of leiendak? Onze Neptunus golfplaten en Ardonit, Fasonit en Montana leien zijn een zeer betrouwbare duurzame en kwalitatieve oplossing. Onze golfplaten en leien zijn nog steeds bij de sterkste op de markt en dat door het dubbele persingsproces en het luchtharding droogproces. Niet te vergeten dat alle SVK vezelcement materialen uiterst brandveilig zijn. Ze behoren allemaal tot de brandreactieklasse A2-s1,D0.

Daarenboven hebben we een uitgebreid assortiment aan formaten ter beschikking, zo is er voor iedereen wat wils.